“Als je te zien bent in wegmisbruikers, laat het dan even weten”.

“Als je te zien bent in wegmisbruikers, laat het dan even weten”. Zo namen we afscheid toen de karavaan vertrok op een donderdagavond om 23 uur vanaf Terheijden. Een uur eerder belde Jorrit naar Bernice “kan je even hierheen rijden, dan ben jij de achterlichten van de aanhanger”.

Dit avontuur is achteraf altijd mooi om te vertellen. Maar op moment suprême was er veel kracht en inspanning nodig om alles op de goede manier geladen te krijgen en op de juiste manier ook thuis te krijgen. Waarbij een moment van heroverweging wel gekend is, maar opgeven geen optie is in ons levensmotto.

En ja waar hebben we het dan over. Over een mooie nieuwe boom, een grote boom.

Op marktplaats gratis aangeboden, een bloesemboom, met daarna donkerrode blaadjes, 4 meter hoog. Op zich was het boom-verpoot-seizoen voorbij aangezien het inmiddels half mei was, maar hij was mooi en we hadden nog plek genoeg. Dus op de avond dat Ajax de halve finale speelde in de Champions League ging Jorrit kennismaken met de boom. Al bij de eerste kennismaking werd duidelijk, dat de ingeschatte lengte geen 4 meter was, maar 7-8 meter. Na enige twijfeling, toch begonnen met scheppen. Tot in de late uurtjes. Maar de stand Jorrit - Boom eindigde ten einde van de avond in 0-1. De boom gaf zich niet gewonnen en ging niet om. Een dag later was daar direct de revanche. Jorrit ging wederom met goede moed aan de slag en dit maal was hij na 2-3 uur de winnaar van de wedstrijd over omvallen of blijven staan.

Maar toen kwam de tweede klus. De boom was namelijk redelijk aan z’n gewicht, lag in een besloten tuin, waar net graszoden waren ingelegd. Dus met veel voorzichtigheid werden er platen gelegd en werd de auto verder richting de tuin gereden. Een lange spanband werd aan de trekhaak gebonden en aan de boom en zo werd de boom de tuin uitgesleept. Met hulp van de schilder van de buren, de oude eigenaren van de boom werd hij op de aanhanger geladen.

Hij werd vakkundig ingepakt en toen werd dus Bernice gebeld om het transport te begeleiden. Na een spannende rit van ongeveer een uur in het pikkedonker, was de boom op z’n nieuwe thuisland gearriveerd. Na een waterbad in de sloot werd dat weekend de boom gepoot. Gelukkig hebben we dan meer materieel zelf aangeschaft in de vorm van de JCB. Want we hadden het anders echt niet gered.

Elke dag krijgt de boom water. Toch verloor hij alle blaadjes na een maand. En vonden de meeste mensen die langskwamen de situatie redelijk zorgelijk. Die boom is dood of gaat ie dood... Maar gelukkig hebben we sinds eind juni nieuwe blaadjes aan de bomen. Nog niet heel erg overenthousiast, maar wel nieuwe donkerrode blaadjes... En hebben we nu dus een nieuwe boom van 7 meter hoog op ons perceel prijken.

Een gelijk soort avontuur herhaalde zich begin juli. Wederom op Marktplaats werd een mooie magnolia boom gezien. Oftewel een beverboom. Deze hadden we nog op ons verlanglijstje staan en we hadden het erover gehad dat we die anders bij de kweker gingen kopen op termijn omdat we die wel graag wilden hebben. Maar een kleine boom kostte ongeveer 100 euro, dus we ging er nog even mee wachten totdat we daadwerkelijk waren gesetteld. Totdat dus dit exemplaar werd aangeboden. Wederom gratis, of iemand deze boom een tweede kans wilde bieden... Wederom werd de graafwedstrijd gewonnen door Jorrit, ditmaal gelukkig binnen een ruim dagdeel. En ook deze boom is mooi op transport gezet, maar ditmaal zonder begeleiding. De boom is 40 jaar oud en moest plaatsmaken voor extra parkeergelegenheid. Erg jammer voor de boom; we hopen dat hij de geboden tweede kans bloeiend gaat aannemen....

Ditmaal was Roan er gelukkig om te helpen de boom op z’n plaats te zetten. 

En ook te zorgen voor en goed waterbad. Nu hopen dat de boom gaat ‘aanslaan’. Want ook deze is dus buiten het seizoen verpoot, dus fingers cross. En volgend voorjaar maar weer zien.

Naast de twee nieuwe bomen hebben we nu ook de sloot verder vakkundig uitgegraven door Kees. Ditmaal op de juiste manier aflopend gemaakt zodat het water ook bij het helofytenfilter wordt weggehouden. En de sloot heeft langzaam oplopende kanten zodat het een WADI kan worden. We moeten de planten nog poten, maar de basis ligt er en we zijn voorbereid op veel regenwater in de herfst.

Ook hebben een afscheidingswand geplaatst. Waar de vijgenboom en druivenstruik nu pronkt. De vijgenboom hebben we gekregen van Mirjam en Jarno. Leuk kado en doet ons ook denken aan de Utrechtse tijden waar we ook al konden genieten van vijgen uit tuin.