De voortgang van het grote mensenhuis...

In deze blog alle activiteiten om uiteindelijk een mooi en goed ontworpen huis te krijgen in 2020!

Opnieuw beginnen?

‘Na een jaar aanmodderen; ben ik klaar met toekijken’. Gelukkig pakt Erik zijn vaderlijke rol goed op en hebben we ondertussen in het schone Kessel (LB) kennis gemaakt met Roel en Bram. Respectievelijk constructeur en tekenaar. Nadat Jorrit in ‘sweethome3D’ ons eigen huis had vormgegeven en nadat we een rondje hadden gedaan bij 4 prefab-bouwers bleken de tekeningen van onze vorige architect nog niet zo gemakkelijk leesbaar en was er dus nog een tussenstap te maken. Met name omdat iedereen wel verontrustend kijkt als je kiest voor volledige houtbouw inclusief de wens voor een volledige glazen achtergevel met ook nog een vide en glazendakplaten in datzelfde gedeelte. Teveel en te ingewikkeld als er geen stalenconstructie wordt toegevoegd; aldus de meeste bouwers...

Dus een heroverweging van houtbouw. Er moet toch enige opvang zijn om te voorkomen dat het huis bij winderigheid onvoldoende stabiel zal zijn. Dus daarom waren we blij om de expertise van Erik hierin te mogen ervaren.

Een huis met een 'bril' als je hem ontwerpt in Sweethomes 3B

Bij de eerste afspraak met Erik, Roel en Bram werd er grondig gesproken en werd er voor het eerst ook gestart met de basis. Hoeveel gaan we heien? En hoe gaat de fundering eruit zien. Vervolgens werd er besloten om te gaan werken met stalen spanten die ook nog in vaste maat gezet zouden worden zodat het huis veel stabieler kan worden en al het gewenste glas door ons ook mogelijk gemaakt kan worden. Bijzonder om de constructieve snelheid te ervaren en dat geeft veel frisse energie!

We hebben via een nieuwe VO (voorlopige ontwerp) (nee niet volledige ontsluiting bij een bevalling; voor de verloskundige lezers onder ons 🤭) naar een DO; definitief ontwerp nu een TO; technisch onderwerp binnen. Dat betekent dat ook de technische berekening er zijn. En dat we toch even moesten wennen dat definitief niet betekent dat je het laatste stadium hebt bereikt. Het blijft een leerzaam project.

De tekeningen zijn ondertussen weer besproken door de welstandscommissie van de gemeente Vijfheerenlanden. We hopen vervolgens net na de jaarwisseling de aanvraag voor bouwvergunning in te dienen. Daar wordt hard aan gewerkt door alle partijen.

De tekeningen zijn ondertussen in een ver gevorderd stadium. We hebben op dit moment van alle ruimtes binnen een optimale indeling. Via de keuken en badkamerverkoper toch weer een tekening gekregen in sweethome3D en dan zie je dat sommige ramen een klein beetje moeten opschuiven.

Ondertussen zijn we ook begonnen met de kleurkeuzes. Je krijgt er als niet millenial alsnog ontzettende keuzestress van.

Ook hebben we een 15 A4-tellend rapport over de keuzes ten aanzien van de technische installaties voor verwarming en ventilatie. Met daarbij een 3-uur-durende toelichting van een adviseur. Die twijfelachtig was ten aanzien van de vrouwonvriendelijke opmerkingen. Maar dat daar gelaten... De conclusie; we hebben een luchtwarmtepomp met ventilatie nodig om op alle plekken een behaaglijke temperatuur te krijgen. Daarbij zullen er nog instantheaters nodig zijn om de warmte van douches gedurende > 10 minuten te waarborgen. Opvallend is voor ons dat je dus om deze apparaten te laten draaien een groot aantal zonnepanelen (13 stuks) nodig hebt. En 1 voor de instantheaters voor het water. En daarna nog 16 stuks om zelfvoorzienend te zijn. We hopen dat straks het veld wat we hadden beraamd groot genoeg is. Want ineens is de teller uitgekomen op 30 zonnepanelen. Dat is me nogal een veldje voor ons 2-en. We hebben veel gezocht en het lijkt toch redelijk moeizaam te zijn om dus particulier hier een alternatief te kunnen krijgen voor de luchtwarmtepomp. Gezien de huidige expertise van de adviseur hebben we het idee dat de huidige keuzes We voelen wel dat er komende jaren nog vele ontwikkelingen zijn. Dus dat het inderdaad voor nu een keuze is, en omdat we geen gas hebben, dat er geen alternatief zal zijn. Of zou het toch mogelijk zijn om tijdelijk ondersteuning nog te hebben aan onze huidige butaan gastank? Want ja, het huidige plan kost een kleine 60K en alsnog weet niet iedereen 100% zeker of je het dan warm hebt over 5 jaar... Dit is al vanaf het begin een punt om je hoofd op te breken, want waar doe je goed aan. We willen graag duurzame inrichtingen kiezen die ook goed zijn voor moeder natuur, maar het is wel erg pionieren en eigenlijk net niet 100% te krijgen ondanks dus een 15 A4 tellend rapport...  

Gelukkig hebben we met onze vorige architect juridische afspraken kunnen maken. We betreuren het nog steeds, maar zeker ook oké om deze fase achter ons te laten. De juridische ondersteuning vanuit Joske was hier erg fijn bij. De oude ontwerpen zijn de basis voor het vervolg. Enkel zijn we er bij de rondgang in het veld achter gekomen dat het onhaalbaar lijkt om het mooie houten dak te bouwen. Het is een grote uitdaging om dit te bouwen; waardoor er weinig tot geen garantie worden gegeven en de prijzen niet op voorhand zijn te beramen.

Opmerkingen

06.01.2020 05:39

Eveline Wouters

Het is een supermooi project! Het proces niet altijd makkelijk maar op zich de moeite waard. Echt een levenswerk.